Kerk zijn

Wanneer u dit leest hebt u wellicht ook de vraag die velen zich stellen: Hoe kunnen we momenteel nog iets van een gezamenlijk beleefd geloofsleven overeind houden als we elkaar niet kunnen ontmoeten op zaterdagavond of zondagmorgen? Tijdens deze pandemie zijn onze kerken als plaatsen van samenkomst gesloten. Wij zijn niet de enige! Er zijn in ons bisdom meerdere parochies – eerlijk is eerlijk – waar het in deze periode oorverdovend stil bleef en de kerk nauwelijks zichtbaar aanwezig was (we doen dat allemaal voor het goede doel om dat vervelende virus zo snel mogelijk de baas te worden – hoe moeilijk ook).

Wellicht roept dat bij velen ook de vraag op wat voor soort kerk wij in de toekomst willen zijn? Een plek waar we alleen op zondag als individuen bij elkaar komen, om op anderhalve meter de viering bij te wonen en als dat even niet gaat als los zand uit elkaar te vallen? Of willen we een gemeenschap zijn van mensen die zich persoonlijk geraakt voelen door de boodschap van het evangelie en dat met elkaar op een of andere manier tot uiting willen brengen op allerlei momenten van het leven?

Als corona iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat wij mensen ondanks al onze wetenschap en techniek heel kwetsbaar en broos zijn. Juist in die kwetsbaarheid mogen we Gods aanwezigheid ervaren. Dat begint met een persoonlijke relatie van ieder van ons met Jezus Christus, gevoed door gebed, de boodschap van het evangelie en eventueel van de sacramenten. Dat geloof kan vervolgens op allerlei manieren tot uitdrukking komen. Dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van het pastoraal team of het parochiebestuur, maar van elke parochiaan. Kerk zijn we samen. Hoe dan ook met elkaar vormen we de Samen Willibrordusparochie!

Samen bidden kan ook thuis, in het gezin, met buren en bekenden of met een groepje mensen via online kanalen, of verbonden met een viering op zondag via de TV. Bijbelverhalen vertellen aan kinderen of kleinkinderen kunnen ouders of grootouders ook, daar is niet perse een pastor voor nodig. Het staat iedereen vrij om boodschappen te halen voor een oudere buurvrouw of om af en toe eens contact te zoeken met iemand die weinig bezoek krijgt. Ieder van ons heeft wel een talent waarmee hij of zij zich op de een of andere manier voor een ander in de parochie kan inzetten en daarmee kan getuigen van zijn of haar geloof.

Geloven is een werkwoord, net als hopen trouwens. Laten we - dit indachtig - er met elkaar liefdevol aan werken, onze toekomst tegemoet om zo Samen Willibrordusparochie te zijn.

Diaken Jansen

Contact
Administratie

0497 - 512235

Contact
Bestuur

0497 - 512235

Postadres

R.K. Parochie
Sint Willibrordus
Kerkstraat 29
5521 JK Eersel