Skip to main content

Pastoraal Team Parochie ‘Samen Willibrordus’ Eersel


MISSIE:

“De Willibrordusparochie verbindt mensen om met aandacht voor elkaar en voor de noden in de samenleving, lerend, vierend en dienend te handelen vanuit het geloof in Christus. Zij inspireert om – net als de Goede Herder en net als Sint Willibrordus – voor elkaar herder te zijn, zeker op belangrijke momenten in het leven van mensen. Zij doet dit in verbondenheid met de katholieke traditie en de Wereldkerk en tegelijkertijd met ruimte voor verschillen in geloofsbeleving en geloofsuiting.”


Pastoor Camiel van Lamoen

Beste parochianen,

Mijn naam is Camiel van Lamoen. Ik ben geboren in Heeswijk-Dinther op 4 september 1963. Na mijn middelbare school heb ik theologie gestudeerd in Tilburg en stage gelopen in de parochie. Daarna heb ik in Den Bosch mijn priesteropleiding afgerond en ben op 20 mei 1989 tot priester gewijd.

In de achterliggende periode ben ik werkzaam geweest in de parochies van Helmond, Gemert-Bakel en sinds 2014 ben ik werkzaam in Eersel.

De huidige tijd staat vooral in het teken van het vormgeven aan de fusie van onze geloofsgemeenschappen die met elkaar Samen Willibrordus vormen.

Samen met het parochiebestuur en het pastoraal team.

Werken in teamverband vind ik fijn.

Pastoor C. van Lamoen.

Diaken Andreas Inderwisch

Afgelopen zomer werd ik door de bisschop van ’s-Hertogenbosch gevraagd of ik een nieuwe benoeming zou willen aanvaarden. Op dat moment was het nog niet bekend waar dat zou gaan zijn, maar na enkele weken tekende zich af dat mijn bestemming in de Kempen zou komen te liggen. Er volgenden enkele gesprekken en toen eenmaal alle seinen op groen stonden, ging het ineens heel snel. Eind oktober kwam de benoemingsbrief en kon het nieuws worden gedeeld in de zes geloofsgemeenschappen van Eerselse parochie.

Geboren in Groningen (1973), groeide ik op in de provincie om vervolgens in 1992 te verhuizen naar Maastricht voor een studie aan de Hoge Hotelschool. Hierop volgde enkele jaren later een studie theologie in Heerlen, Nijmegen en Tilburg. In 2003 mocht ik beginnen als pastor voor mensen met een verstandelijke beperking op Kempenhaeghe in Heeze. Een prachtige werkplek, die goed aansloot bij vrijwilligerswerk dat al eerder op mijn weg was gekomen. Na ruim twaalf jaar verruilde in Kempenhaeghe voor een functie als aalmoezenier bij de Krijgsmacht. Een boeiende omgeving, maar al snel voelde ik dat de organisatie minder goed bij mij paste. Wat volgde waren enkele jaren als pastoraal werker in de grote parochie van Wijchen. In die periode werd ik in november 2020 – door Mgr. de Korte tot diaken gewijd. Nauwelijks enkele maanden later werd mij gevraagd of ik in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch wilde komen werken. Na enig overleg begon ik daar in 2021 – het was nog midden in de pandemie – om er vervolgens bijna vier jaar met veel plezier te kunnen werken. En nu begint er dus, op 1 januari, een heel nieuw hoofdstuk. Gelukkig in een omgeving die niet helemaal onbekend is. Dat komt mede door mijn echtgenote, Marieke Termeer, die intussen al heel lang als geestelijk verzorger werkzaam is op de Donksbergen in Duizel. Maar ook omdat ik in het verleden al voor enkele families uit de parochie een uitvaart mocht verzorgen.

Intussen begint zich een klein beetje af te tekenen wat mijn taken en aandachtsgebieden gaan worden, maar veel zal zich natuurlijk ook in de loop van de tijd moeten ontwikkelen. In elk geval zal ik een deel van de zondagse vieringen gaan verzorgen, aandacht mogen hebben voor de zieken en ouderen in onze parochie, kinderen mogen dopen en voorgaan bij uitvaarten, initiatieven gaan ontplooien op het vlak van vorming en (volwassenen-)catechese en vooral heel veel aanwezig zijn waar mensen samenkomen om het leven te vieren. In mijn vorige parochie organiseerde ik ook graag bezinningsdagen, abdijweken en parochiereizen. Bij voldoende belangstelling zet ik daar ook in de Willibrordusparochie graag mijn schouders onder.

Ik hoop in de komende maanden met velen van u kennis te kunnen maken. Of dat nu in de kerk is, op het kerkplein of gewoon in het voorbijgaan in een van onze kerkdorpen. Het zal over een weer misschien een beetje wennen zijn, maar weet me gewoon te vinden als u behoefte hebt aan persoonlijke aandacht of een goed gesprek. Het warme welkom door de pastoor, het parochiebestuur en de beide secretaresses geeft mij in elk geval heel veel vertrouwen in de toekomst van onze parochie. Met elkaar kunnen we het vuur brandend houden en doorgeven aan komende generaties, ook in deze tijd!

Pastoraal secretarieel medewerkster

Ik ben Susanne van den Heuvel – De Mol. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en woon en werk al mijn hele leven in Eersel. Momenteel werk ik op het Rythovius College als remedial teacher, als trouwambtenaar voor de gemeente Bladel en als secretaresse voor het pastoraal team. Ik ben via het kinderkoor, jongerenkoor, gemengd koor, communiewerkgroep en de vormselwerkgroep op deze positie beland. Samen met het pastoraal team mag ik vormgeven aan de parochie Samen Willibrordus!


Pastoraal Team

De pastoor is degene die de eindverantwoordelijkheid draagt en daarom het voorzitterschap vervult van het pastoraal team. Het pastoraal team bestaat nu uit de door de bisschop benoemde pastoor, een diaken en een pastoraal medewerkster. Voor het pastoraal team is een pastoraal secretaresse aangesteld. Het team heeft tot taak pastoraal leiding te geven aan de geloofsgemeenschap, pastoraal werk te doen en pastoraal beleid te ontwikkelen voor de dorpen in onze parochie waar de kerk gesloten zal gaan worden en voor de dorpen waar de kerk open blijft. Het pastoraal team heeft in het tweede kwartaal van 2022 een vernieuwd beleidsplan gepresenteerd, zie pastoraal beleidsplan 2022-2024. Het team draagt gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het pastoraat. De leden van het pastoraal team hebben naast hun algemene taken, ieder hun specifiek aandachtsgebied. Dit vraagt nog om nadere uitwerking.

Het is wel van belang om hier even stil te staan bij het verschil in de ambtsuitoefening van kerkelijke taken tussen het ambt van priester en diaken. Een diaken is niet hetzelfde als een priester. Priesterkandidaten worden eerst als diaken gewijd en dan later priester. 

In tegenstelling tot de priesterwijding is de diakenwijding op zichzelf geen sacrament maar behoort naast de priesterwijding samen met de bisschopswijding tot het wijdingssacrament. De diaken heeft minder sacramentele bevoegdheid dan de priester.

De priester is bevoegd tot het toedienen van vijf van de zeven sacramenten, de diaken tot twee daarvan, het doopsel en het huwelijk, maar niet de Eucharistie, de biecht en de ziekenzalving en ook niet het Vormsel.

Het pastoraal team heeft een pastorale secretaresse. Susanne van den Heuvel, die nauw samenwerkt met onze parochiesecretaresse Lucyl van den Putte.

Per 13 april 2018 geldt voor de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland een nieuwe Gedragscode Pastoraat. De tekst hiervan werd op 10 april 2018 vastgesteld door de diocesane bisschoppen van de Nederlandse R.-K. bisdommen. Het doel van de Gedragscode Pastoraat is om de sociale veiligheid binnen de R.-K. Kerkprovincie in Nederland te bevorderen en te waarborgen.